Mygga Foto: TT

Inga pengar till myggbekämpning i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer inte att bidra med pengar till att bekämpa mygginvasionen i nedre Dalälven. Inte heller anser man att bekämpningsmedlet BTI är en långsiktig lösning.

Enligt arbetarbladet.se mottas nyheten med ilska och förskräckelse av boende i området.

Österfärnebon Ingrid Bergman är ordförande i Föreningen för myggbekämpning. Hon anade beskedet från regeringen.

– Vi räknade med den här risken på grund av MP. Vi har haft att göra med dem tidigare. Det är väl helt enkelt inte många miljöpartister som lever i myggrika områden.

I sin höstbudget skriver regeringen att kostnaden för att bekämpa myggen ska finansieras lokalet och regionalt. Staten kommer inte att bidra.

Ingrid Bergman anser att den rödgröna regeringen diskriminerar invånarna i Österfärnebo.

– Myggplågan leder till hälsorisker fysiskt och psykiskt och sjukdomar. Regeringen måste bidra med pengar för myggbekämpningen. Annars måste vi stänga in oss hemma från maj till augusti, säger hon.

Jan Lundström är myggforskare vid Uppsala universitet och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll i Gysinge och Österfärnebo. Han håller inte med regeringen om att Bti-bekämpning inte skulle vara långsiktigt hållbart.

– Det här beslutet är det dummaste jag hört och det drabbar mängder av människor. Bti är det enda godkända bekämpningsmedlet i Sverige och Europa och har använts i över 30 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.