Foto: svt

Invandrare mår inte sämre

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Somalia och Irak har intervjuats i ny svensk studie. Resultaten är överraskande.

I studien vid Centrum för klinisk forskning i Västerås har flyktingar från Somalia och Irak som nyligen fått permanent uppehållstillstånd intervjuats, och att de mår bra är väntat – det är en lättnad att få sitt uppehållstillstånd. Men att den här gruppen fortfarande upplever sig må bättre än infödda svenskar ett år senare är mer förvånande.

– Det som är förvånande är att det skiljer sig från andra studier som säger att invandrade ska må så hemskt dåligt, säger Monica Löfvander, distriktsläkare och docent, som skrivit artikeln som nyligen publicerades i Scandinavian Journal of Public Health.

Studier med olika förutsättningar

Men de andra studierna är från till exempel Australien, med helt andra förutsättningar. Monica Löfvander menar att möjligheterna skiljer sig även från Västerås och Stockholm, där hon arbetat som distriktsläkare länge.

– Levnadssituationen är ju bra här, inte samma trångboddhet som i Stockholm till exempel.

I studien används WHO:s enkäter för att undersöka hur människor själva upplever sin hälsa, somatisk och psykisk, men också annat som påverkar välbefinnandet så som sociala relationer.

Stor skillnad mellan männen

Den största skillnaden märks på männen, svenska män upplever att de mår sämre än de invandrade. Azad Dilan tror att det handlar om inställningen, har man gått igenom riktigt svåra saker är man mindre orolig för att inte klara av motgångar.

– Jag har klarat det värsta, varför ska jag inte klara det här?

Därför är hans råd till svenska män enkelt:

– Ta livet lättare, det kommer att gå bra!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.