Foto: Peter Krüger/TT

Kan ha startat skogsbranden – misstänks nu för brott

Uppdaterad
Publicerad

Nu har företaget som kan ha orsakat skogsbranden delgivits misstanke om brott. Företrädare för företaget har kallats till ytterligare förhör,

– Det här är ett steg i den pågående förundersökningen, säger åklagare Christer Sammens, vi har dragit slutsatsen av vad vi hittills kunnat se och nu vill vi höra hur företagets företrädare ställer sig i frågan om oaktsamhet.

Christer Sammens har begärt att företagets företrädare ska få en advokat, och hoppas att förhören kan hållas inom ett par veckor.

Skogsbranden i Västmanland

Det är den entreprenör som gjorde arbeten på Stora Ensos uppdrag som nu misstänkts för brott, men utredning är bredare än så.

– Det här betyder inte att han ensam kommer att få svara på det här, säger Christer Sammens, men det kommer att drivas som en företagsbot mot det här företaget, eftersom misstanke föreligger.

Böter mot privatpersoner fastställs efter straffvärde och personens inkomster, så fungerar det inte för juriska personer, som till exempel företag.

– Men naturligtvis måste man titta på sådana omständigheter. Om jag kommer att föra talan mot honom ska jag fastställa ett belopp, men det har jag inte tagit ställning till nu. Maxbeloppet är på 10 miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet