Katterna som lämnas dör

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna är trycket på katthemmen runt om i länet högt. Detta på grund av att många katter just under eller efter semesterperioden överges och lämnas åt sitt öde.

Det är full fart på katthemmet Huskatten i Västerås just nu. Varje år är det omkring 100 katter som de ideella krafterna på katthemmet tar hand om.

– Det kommer hela tiden in nya katter hos oss, året om egentligen. Vi placerar ut mellan 85 och 100 katter per år i nya hem, säger Marita Åberg som är föreståndare på katthemmet.

En av katterna som nyligen anlände till Huskatten är lille Turf. Han hittades övergiven i början på juni och hade en tvättlina knuten runt halsen. Vad som hänt honom är det ingen som vet.

– Jag undrar ju om någon hade försökt strypa honom. Det går inte att fatta hur folk, som plågar eller överger sina katter, tänker egentligen, säger Marita Åberg.

Efter drygt en månad i katthemmet mår Turf hyfsat nu. Men han hade tur; en katt som är van vid att ha ett hem och att bli matad har nämligen oftast väldigt svårt att hitta sig tillrätta själv ute i naturen.

– De små liven har ingen chans alls. De svälter ihjäl eller så fryser de ihjäl på vintern, säger Marita Åberg.

För att kunna minska antalet katter som blir övergivna skulle det, enligt henne, behövas en lagändring som sätter betydligt fler krav på kattägare.

– Alla katthem runt om i landet kämpar för att kastrering och ID-märkning blir förpliktande. Det vore väl det ändå som skulle kunna bidra till en minskning av övergivna katter, säger Marita Åberg.

– Folk tror att katterna, de klarar sig, även om de inte har ett hem längre. Men det gör de faktiskt inte. De dör ute i naturen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.