Foto: Konstnärer från Colombia

Här blir konst politik – och tvärtom

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att först tatuera en maya-gud på din högra axel, därefter skära bort den och sedan sälja din torkade hud på auktion. Det är vad en av konstnärerna i kollektivet Colombiasur gör.

Bakom Edinson Quiñones Fallas lidande ligger det kollektiva lidandet hos det colombianska folket. När såret under den bortskurna tatueringen har läkt uppstår ett stort fult ärr, en påminnelse om att de kollektiva såren tar lång tid att läka – om de någonsin gör det.

Colombia är en krutdurk där stridigheter mellan regeringsrupper och paramilitära grupper har pågått i 60 år. Befolkningen på landsbygden lever till stor del i misär, godsägarna  tar för sig på böndernas bekostnad och knarket flödar över gränserna med gängkrig som resultat.

Politiskt budskap

Samtidigt försöker en omfattande proteströrelse få bukt med den ohållbara situationen i Colombia. Konstnärskollektivet Colombiasur är en del av den rörelsen och de nio medlemmarna arbetar med sin konst för att föra fram ett politiskt fredsbudskap.

Maya-tatueringen är ett exempel, ett annat är att man gjort en barnleksak av stammen från en koka-buske, som annars används för kokainframställning.

”Regeringen bryr sig bara om pengar”

Jesús María González Suárez jobbar med video där han bland annat utforskar hur de multinationella kraft- och mineralföretagen förstör miljön och vänder på floder med förödande konsekvenser för de boende runt omkring.

–Vår regering bryr sig inte. De är bara intresserade av pengar, precis som företagen, säger Suárez lite uppgivet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.