Foto: SVT

Långa resor för KRAV-bär

Uppdaterad
Publicerad

Vilda KRAV-märkta bär från Sverige skickas tur och retur till Polen innan de säljs på hemmaplan. Några regler som förhindrar resorna finns inte.

– Kravmärket är ett riktigt premiumkvalitetsmärke, där det finns många kriterier i form av icke besprutade skogar, en väldigt bra spårbarhet och så vidare, det finns ett väldigt bra system, säger Tommy Innala, vd för Polarica.

Men det system för miljömärkt mat som den ledande inköparen av vilda bär i Sverige refererar till har inga krav på hur långt en vara får transporteras. Polarica skickar sina vilda svenska KRAV-bär till Polen och tillbaka för packning.

– Det finns inte riktigt en ekonomisk substans i att packa dem i Haparanda eftersom våra KRAV-bär är en väldigt nischaktig produkt.

Enligt vd:n för Polarica har företaget inte råd att packa på mer än ett ställe och ser Polen som en central plats, eftersom det köper stora volymer odlade bär där.

På organisationen KRAV diskuterar styrelsen att införa skärpta transportregler, men enligt regelchefen Lars Hällbom är det komplicerat.

– Det är svårt eftersom kravprodukterna ofta samtransporteras med andra produkter och då är våra möjligheter att påverka de här samtransporterna begränsade, säger Lars Hällbom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.