Foto: SVT

Läxfritt i Hallsta – en het politisk fråga

Uppdaterad
Publicerad

Ett motion om skolelevernas läxor – sedan toppade Hallstahammar nyheterna över landet. Men vad handlar egentligen Vänsterpartiets förslag om? Den tvisten fortsätter när valet rycker allt närmare.

Den hett omdebatterade skolfrågan har varit på tapeten rejält den senaste tiden. I Hallstahammar gick frågan från att vara het – till att bli sprängstoff när Vänsterpartiet la in en motion där man skrev om en läxfri kommun.

– Det blev ett herrans liv, både i kommunen och på riksnivå, säger Richard Andersson (V), mannen bakom motionen.

Kommunresan – Valet nära dig

Lagändring diskuterades

Kommunpolitikern Anna Lundberg (FP) rasade, och utbildningsminister Jan Björklund (FP) pratade om en lagändring för att hindra politikerna från att lägga sig i läxornas vara eller icke vara.

– Motionen heter ”att införa en läxfri kommun i Hallstahammar” och då tolkar jag det som läxfritt, säger Anna Lundberg.

Men enligt vänsterpartisten Richard Andersson har Folkpartiet fått hela grejen om bakfoten, och använt motionen för att plocka politiska poäng

– Det här har ingenting med att förbjuda läxor att göra. Det är Allianssidan som har fått det till att låta som om vi och Socialdemokraterna vill styra lärarkåren som marionettdockor. Det är helt fel, säger han.

Diskussionerna fortsätter

Tvisten om vad som egentligen menades med Vänsterpartiets motion har rullat på, både i kommunen och på riksnivå, ända sedan Richard Andersson satte förslaget på pränt.

Och meningsskiljaktigheterna ser ut att fortsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet