”Lodjur är svåra att inventera”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rovdjursinventering och det finns gott om snö att leta spår i. På länsstyrelsen vill de gärna ha tips på spår efter de stora rovdjuren.

– Kommer man ut i orörd snö kan man ganska lätt se lodjursspår. Man ser dem inte jätteofta, men får man syn på dem är det ganska lätt att känna igen, säger Tobias Hjortstråle på Länsstyrelsen i Västmanland.

Förra vintern var det svårt att spåra, och det var ont som snö i alla fall i södra delen av länet. Nu är viltvårdarna sugna på spårrapporter, särskilt i KAK-regionen, där de inte vet hur många lofamiljer det finns i dag.

Naturvårdsverket tror att stammen har minskat och har satt stopp för lodjursjakt. Det finns ett 70-tal i Västmanland och kanske 90 i Örebro län, men det är osäkra siffror.

– Lodjur är svåra att inventera. Vi är beroende av rapporter från allmänheten som rör sig i skog och mark, säger Tobias Hjortstråle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.