Mässa ska locka unga till vården

Uppdaterad
Publicerad

Vi blir allt äldre. För kommunen betyder det att allt fler behöver vård och omsorg. Men också att fler i vårdpersonalen pensioneras. Karlstad kommun tar nu nya grepp för att locka ungdomar att satsa på vårdyrken och fylla luckorna och täcka behovet.

I genomsnitt behöver kommunen rekrytera 80-90 nya medarbetare i vårdyrkena varje år, drygt 30 av dom för att täcka pensionsavgångar.

– Vi ser ju ett litet bekymmer med att det är få ungdomar som väljer vård- och omsorgsprogrammet. Det är det vi vill försöka ända på nu, säger Lena Andersson, personal- och utbildningssekreterare vid Karlstads kommun. Därför hålls nu en vårdmässa för niondeklassarna inför gymnasievalet. Många har ännu inte gjort sitt yrkesval.

Mellan 150 och 200 elever börjar varje år på vårdutbildning inom gymnasiet eller vuxenutbildningen i Karlstad och Forshaga, men alla fullföljer inte.

Ina Karlsson har arbetat länge inom vården i Karlstad kommun. Egentligen skulle hon kunna gå i pension, men har valt att stanna ett par år extra.

– Jag hoppas jag har så mycket kvar av krafter och entusiasm att jag vill fortsätta ett tag till och kanske bidra och lära de unga som kommer och lämna lite av det som jag har lärt mig, säger Ina Karlsson.

Regeringen och Vänsterpartiet satsar två miljarder kronor på ökad bemanning inom äldreomsorgen,

Enligt kommunals beräkningar skulle det motsvara 5600 nya heltidsanställningar i Sverige, varav drygt 180 i Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.