Karin Perers, ordförande Mellanskog Foto: SVT/TT

Mellanskogs krav: Stopp för sopimport

Uppdaterad
Publicerad

Virket från skogsbranden måste komma till nytta. Dessutom får inte ersättningen till skogsägarna ätas upp av skatter – två krav från Mellanskog på måndagen.

Skogsägarföreningen Mellanskog, som företräder 32 000 små skogsägare i landet kräver att staten nu hjälper skogsägarna i Västmanland.

– Vi vill att staten ser till att skogsägarna på sikt kan starta upp sin verksamhet och ser till att skogsägarna inte blir tvingade att skatta bort de ersättningar man nu kommer att få, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

Skogsbranden i Västmanland

Det Mellanskog saknade från regeringen på måndagen var klartecken för att gå in och avverka så fort som möjligt efter släckningen. Nu är man rädd att det ska till en rad utredingar innan avverkningar kan börja. Det gäller att se till att så mycket som möjligt går till nytta.

– Inget av virket kan gå till massa, en del kan sågas och mycket måste kunna bli energived, tror Karin Perers.

Istället för att elda sopor för att utvinna värme ska man alltså elda virket från skogsbranden.

– Vi tänker oss att det skulle kunna bli ett stopp för sopinport i nuläget!

Strax efter regeringens presskonferens idag hade Mellanskog sin och man tycker att det är bra att regeringen jämför branden med Gudrun och andra katastrofer.

– Ja det är bra, men skogsägarna tänker inte bara på sig utan tre, fyra generationer framåt och det är det vi vill säkerställa nu, en långsiktig plan för skogsägarna, säger Karin Perers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet