Foto: SVT

Miljonsatsningen ska motverka hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland får i år 600.000 kronor som ska gå till verksamheter som arbetar för att motverka hedersvåld och förtryck. Det är en del i en satsning från regeringen.

– Det känns roligt att vi har möjlighet att utlysa medlen till bra verksamhet, och vi är också glada att regeringen förstår att det här är viktigt, säger Pernilla Börjesson, utvecklingsledare på länsstyrelsen Västmanland.

Totalt är det 30 miljoner kronor som regeringen har avsatt och Västmanlands län får närmare en halv miljon av det. Pengarna kan sökas av myndigheter, organisationer och föreningar fram till den 6 april. De som däremot inte kan söka är privatpersoner och företag.

– Det är tänkt att pengarna ska gå till till exempel utbildning av personal och det är även tänkt till verksamhet och insatser till de som är utsatta av hedersrelaterat våld och förtryck, säger Pernilla Börjesson.

Förra året startade landstinget en utbildningssatsning kring hedersvåld och förtryck bland personalen, med hjälp av dessa pengar, och i skolorna har det anordnats kärleksveckor.

– Det handlar om flickor, men också om pojkar och män som tvingas kontrollera sina systrar, och även pojkarna blir gifta mot sin vilja. De här medlen bidrar till ett bättre bemötande och omhändertagande av den här utsatta målgruppen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.