Foto: TT

Fotografens bilder visar vardagen bakom krigen

Uppdaterad
Publicerad

Martin Adlers bilder och filmer från sitt liv som fotograf på krigsdrabbade områden ställs ut på Västerås konstmuseum.

Rwanda, Angola, Tjetjenien, Bosnien, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Irak – listan över de krigsscener som Martin Adler besökt som journalist kan göras lång.

Martin Adler växte upp i Västerås, och där hade han sin bas under de år som han reste över världen och rapporterade från oroshärdar. Martin Adlers hustru Katarina berättar om hans engagemang:

– Han hade ett stort intresse sedan han var liten av människor, av olika kulturer, och han var enormt påläst. Trots krig och elände ville han visa att det pågick en vardag. Det var inte bara två stridande parter utan vanliga människor – som du och jag – som vill ha ett vanligt liv, trots krig.

Möter utsatta människor

Nu visas Martin Adlers bilder och filmer på Västerås konstmuseum, med vernissage på lördag. Det är bilder från större delen av hans karriär. Bilderna lyfter ofta upp en enskild person som är tydligt placerad i sitt sammanhang. Och det är människor i utsatta situationer vi möter, i samhällen där mänskliga rättigheter åsidosatts.

Egen utställning

Museichefen Karin Levander är glad att museet kan visa Martin Adlers bilder i en egen utställning.

– Vi är ett bildhus i första hand, och alla bilder berättar en historia, har en agenda, säger hon och sveper med handen över bilderna som just nu hängs upp.

– Det speciella med hans foton är mötet med den enskilda människan, de skapar relation med henne, låter oss se hennes vardag, mitt i krig och kaos.

Bilder från Adlers sista resa

Med på utställningen är också en bild från hamnen i Mogadishu, från Martin Adlers sista resa. 2006 mördades han i samband med en demonstration i Mogadishu. I åtta år har rullarna från den resan legat hemma hos Katarina Adler, men nu har hon låtit framkalla dem. I veckan släpps också en bok med hans bilder som hon sammanställt.

– Jag har velat göra det här i åtta år, säger hon och dröjer på fortsättningen.

– Efter att han mördades så... ja, det här var något som han hade pratat om, att när han drog ner på resandet skulle han göra den här boken med sina bästa bilder. Då lovade jag mig själva att jag skulle göra den istället. Det tog åtta år.

Aktuella bilder, även idag

Museichef Karin Levander konstaterar att bilderna, tyvärr, känns väldigt aktuella även idag. Katarina Adler håller med och konstatera att det är tragiskt med alla krig, och att de aldrig vill ta slut.

– Men det är enormt viktigt att vi som inte är i krig ser allt som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.