Nätdroger ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Droger man beställer via nätet blir allt vanligare. Trots att de många gånger inte klassas som narkotika har de samma verkan.

Nätdrogerna är många gånger inte ens klassade som narkotika, trots att de har samma verkan. Det beror på att tillverkarna gör små kemiska förändringar av preparaten som därmed blir ett helt nytt preparat som måste genomgå en lång process för att kunna märkas som narkotika. Det kan ofta ta ett år eller mer och innan dess är det fritt fram att sälja.

För att i någon mån kunna hålla jämna steg med tillverkarna finns ett förslag där man ska kunna förbjuda och narkotikaklassa familjer av droger, något som skulle göra det besvärligare för knarkfabrikerna. Dock finns svårigheter med det förslaget och det ligger därför i malpåse just nu.

– Jag menar att klassningen av nya substanser måste gå fortare än i dag och att politikerna ska skjuta till mer pengar för det, säger Lars Hansson, drogexpert på Tullverket.

Tisdagens konferens, arrangerad av länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), fokuserar på hur det i dag ser ut i verkligheten. Frågor som hur mycket, hur många, vilka beställer och hur verkar preparaten, ska få svar.

Målet med konferensen är att deltagarna ska kunna identifiera drogmissbruk på ett tidigt stadium och därigenom kunna stoppa missbruket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.