Naturreservat på gång efter storbranden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det klarna hur det naturreservat som ska inrättas i brandområdet i Västmanland ska se ut. Länsstyrelsen hoppas om några veckor kunna presentera ett reservat som omfattar runt 4.000 hektar skog.

– Det är ju en unik händelse som uppkommit och kan vi göra det här så att det gynnar alla parter: naturen, markägare och staten så är detta en chans vi inte ska försitta, säger Mårten Berglind, ansvarig för reservatsbildningen Länsstyrelsen Västmanland.

I det branddrabbade området i Västmanland fanns sedan tidigare tre mindre naturreservat bland annat Höskovsmossen och Fermansbo Urskog. Nu vill man knyta samman dessa två genom att köpa upp skog från skogsägare och bilda ett runt 4.000 hektar stort reservat där den brandskadade skogen skyddas.

Skogsbranden i Västmanland

Stora risker

Men det finns stora risker med att vistas i brandskadad skog. Just nu utbildas skogsarbetare så att de säkert kan arbeta i den skog som ska avverkas, men frågan är hur säkerheten för allmänheten i det nya reservatet ska styras upp.

– Det är en fråga som vi måste hantera och ta på stort allvar. Det är ju inte aktuellt att ta ner alla döda träd utan dels kommer området att vara avlyst för allmänheten en tid framöver och när man sen lyfter den avlysningen då gäller det för oss att se till att de områden som vi släpper in folk till är trygga att vistas i. Sen måste vi informera alla besökare om de risker som finns, säger Mårten Berglind.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet