Foto: SVT

Nu börjar arbetet med att trygga Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbogabor har känt sig otrygga de senaste åren. För att hitta och åtgärda otrygga platser, bjuder kommunen årligen in medborgarna till trygghetsvandringar.

– Vi ser allvarligt på detta och det är något vi måste arbeta med, säger kommunalrådet Agneta Bode (S).

Andelen arbogabor som känner sig otrygga har ökat de senaste åren och det är framför allt kvinnor som känner sig otrygga. Kommunens egna mätningar visar att det år 2011 var 54 procent som kände sig otrygga i Arboga och förra året hade siffran ökat till 59 procent. Exakt vad det beror på att arbogaborna känner sig otrygga är svårt att säga, men enligt polisen kan det finnas fler faktorer.

– Det kan vara att man ser ansamlingar av berusade människor som stör ordningen. Sedan kan det vara att man får en bild av att det händer mycket saker runt omkring, kanske inte specifikt i Arboga. Men det kan spä på att man känner sig otrygg, säger polisen Jan Sköldberg.

För att få arbogabona att känna sig mer trygga har kommunen arrangerat några trygghetsvandringar där kommuninvånarna bjudits in för att hjälpa till att hitta och åtgärda otrygga platser i kommunen. På tisdagskvällen genomfördes en sådan trygghetsvandring i centrum i Arboga, där representanter från kommunen, polis och även allmänheten deltog.

– Det händer ju saker även i en sådan här liten stad, så det är viktigt att man går ut och tittar på ställen som kan vara potentiella faror, säger arbogabon Jan Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.