Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Nu har skogsbranden blivit konst

Uppdaterad
Publicerad

I en ny utställning visas verk som inspirerats av den stora skogsbranden i Västmanland.

Sommarens stora brandkatastrof i länet lämnade enorma svarta spår efter sig. I brandområdet vittnar förödelsen om eldens vildsinta framfart, som monument över historiens största skogsbrand står de svärtade och förkolnade träden upp ur den brända jorden.

Men ur kaoset och ödeläggelsen – har det sprungit skön konst.

Skogsbranden i Västmanland

Bor själv nära brandområdet

– Branden har påverkat så många på så olika sätt. Den kröp så nära inpå då jag själv ursprungligen kommer från Surahammar. För ett tag sedan tog jag en biltur genom brandområdet och såg hur kusligt det var där – men ändå fanns det en form av skönhet och det inspirerade mig, säger konstnären Anna Eilert.

Inspirationen har nu resulterat i en utställning av konstverk med skogsbranden som motiv – och Anna Eilerts sätt att arbeta med sin konst har en tydlig koppling till just motiven.

– Jag arbetar med raku, en keramisk tillverkningsmetod där man bränner, sotar och svärtar leran med hjälp av eld, så det finns ett släktskap med motivet, berättar hon.

Länsstyrelsen har köpt konsten

I verket ”Skogen brinner” som består av nio rakuplattor hittar man tydliga referenser till de brända trädstammarna i brandområdet – något som föll Länsstyrelsen i Västmanland väl i smaken.

– Ja de tyckte väl att motivet passade eftersom de har ansvarat för stora delar i hanteringen av skogsbranden, så de köpte in verket för att hänga i sina lokaler, säger Anna Eilert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet