Foto: Per Sandström / SVT

Nu rivs kalkbruket Strå i Sala

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna påbörjdes rivningen av Strå kalkbruk i Sala. En sorgens dagar för föreningen Låt Strå som länge hoppades att det gamla bruket skulle bevaras.

Rivningen av kalkbruket Strå i Sala har börjat. Bland föreningen Låt Strås medlemmar är man nu besvikna.

– Det känns hemskt att se det här. Vi hade så många planer och idéer. Men nu i efterhand inser vi att planerna var för långt gångna när vi började engagera oss, säger Låt Stråaren Johan Myrberg.

Strå Kalkbrott var under mitten av 1900-talet Salas största arbetsgivare med flera hundra anställda.Men 1997 upphörde verksamheten och sedan dess har lokalerna stått tomma. För ungefär ett år sedan började medlemmarna i Låt Strå engagera sig, men i januari kom beskedet att det gamla kalkverket skulle rivas.

– Jag har full förståelse för föreningens åsikter, men med tanke på skicket på fastigheten så tror jag att det här var nödvändigt, säger kulturutskottets ordförande Amanda Lindblad (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.