Foto: SVT

Många dör i väntan på organ

Uppdaterad
Publicerad

Just nu väntar ett 40 tal personer i Västmanlands och Örebro län på att få en transplantation; det handlar framför allt om organ som njure eller bukspottskörtel, men också dom som behöver hjärtklaffar eller vävnader som hornhinnor.

Den stora majoriteten av transplantationer rör njurar och efterfrågan är större än tillgången: varje år dör personer i väntan på en organtransplantation.

Undersökningar visar att 8 av 10 svenskar är positiva till att donera, men få har tagit ställning och gett sitt medgivande i donationsregistret. Därför anordnar sjukhus över hela landet för tredje året i rad en donationsvecka.

I Västerås kommer man finnas på centrallasarettet och dela ut donationskort och informera folk och i Örebro finns man på USÖ. Där kommer det att finnas möjligheter att på en gång skriva in sig i donationsregistret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.