Foto: SVT

Ny trygghet för äldre

Uppdaterad
Publicerad

En ny sorts mobilt trygghetslarm för äldre testas i Västerås. Man kan larma överallt och positioneras på en karta.

Trygghetslarm har hittills varit knutna till den fasta telefonen i hemmet. Så fort man bara gick ut och handlade så fungerade inte larmet.

Nu testas en ny mobil variant av trygghetslarm. Det är en liten dosa som innehåller både mobiltelefon och gps-mottagare och för familjen Rohlin har det nya larmet blivit en vändpunkt.

– Nu kan jag ringa upp Agne och direkt få reda på var han befinner sig och om han mår bra. Det har blivit en viktig extra trygghet för mig, säger Barbro Rohlin.

Barbros man Agne har problem med minnet. Det är inte alltid som han vet var han befinner sig eller hur han ska hitta hem. Men nu kan han gå ut med hunden utan att Barbro behöver oroa sig, och larmet fungerar bättre än en vanlig mobiltelefon.

– Mycket bättre! När jag ringer till Agne behöver han inte svara, det sker automatiskt. Han behöver heller inte lägga på luren.

Barbro Rohlin kan via sin dator ta reda på exakt var Agne befinner sig, en extra trygghet för henne.

– Jag loggar in mig på en särskild sida och då kan jag se på en karta eller en satellitbild exakt var Agne befinner sig, säger Barbro Rohlin.

Än så länge är mobila trygghetslarm bara en del av en stor utredning beställd av regeringen. Den heter ”Teknik för äldre” och man testar olika tekniska hjälpmedel som ska underlätta livet för de äldre.

– Det här är ju en försöksverksamhet där vi just nu utvärderar de mobila trygghetslarmen. Vår förhoppning är att kommunerna ska kunna erbjuda mobila trygghetslarm inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Hannes Liljeholm, projektledare för ”Teknik för äldre”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.