Nya kameror ska få ner farten

Uppdaterad
Publicerad

Hur effektiva är fartkameror i tätorten? Det är frågan som Trafikverket vill få svar på genom att sätta upp två nya fartkameror på Stockholmsvägen i Västerås.

Stockholmsvägens sträckning genom Västerås är en ganska så trafikerad led. Den är lång och rak vilket kanske gör att många blir lite tunga i högerfoten.

– Hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen men den här vägen är ganska inbjudande till högre hastigheter. Vi har sett att många kör betydligt mycket fortare, uppåt 80 kilometer i timmen, säger Kent Nyman, enhetschef på Västerås kommuns Gatu- och trafikenhet.

Ett trafikbeteende som utgör en stor fara då många barn passerar Stockholmsvägen på sin väg till och från skolan.

Därför har man nu placerat ut två fartkameror längs Stockholmsvägen vid sjukhuset, kameror som avtäcktes på fredagsförmiddagen.

– Vi är inte ute efter att få fast fortkörare utan de här kamerorna kommer att rädda liv, säger Carin Lidman (S), tekniska nämndens ordförande.

Ny satsning på trafiksäkerhet

De nya fartkamerorna i Västerås är en del av Trafikverkets och polisens satsning på oskyddade trafikanter.

Genom att sätta upp hastighetskameror i tätorter vill Trafikverket få reda på om man kan höja säkerheten för oskyddade trafikanter.

Två kommuner har valts ut för att delta i satsningen och vid sidan av Västerås kommer det även att sättas upp fartkameror i Huddinge tätort.

Enligt Mats Nyman, enhetschef på Västerås kommuns Gatu- och trafikenhet, är det inte en omöjlighet att fler fartkameror kan komma att dyka upp i Västerås tätort.

– Egentligen är det lite för tidigt att säga men faller det här väl ut hoppas vi att vi kan genomföra åtgärder för att göra trafiken säkrare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.