Nytt ljus över ASEA

Uppdaterad
Publicerad

En återfunnen amerikakoffert från 1888 kan kasta nytt ljus över ASEA:s tidiga historia. Koffertens innehåll granskas just nu på länsmuseet i Västerås.

Jonas Wenström var uppfinnaren som tack vare sina patenterade lösningar på kraftgenerering och överföring var med och grundade det som småningom skulle bli ASEA. Amerikakofferten tillhörde Wenström och den är full av hittills okända brev, dagböcker och fotografier.

Professor Sture Eriksson har skrivit en biografi om Jonas Wenström. Han skrev boken trots att den mystiska amerikakofferten varit försvunnen sedan slutet av 1800-talet.

Vid en föreläsning i Örebro, som Eriksson höll, ställde sig en man upp och sa att han visste var kistan var någonstans. Nu har kistan återbördats från Skåne och finns på plats på länsmuseet i Västerås. Under granskningen digitaliserar man samtidigt allt material och ska successivt publicera det på kulturarvsportalen på nätet.

Jonas Wenström hade haft engelska sjukan i sin barndom och dog 1893 i lunginflammation, 38 år gammal. Dödsfallet kom bara tre dagar efter att Wenströms världsledande uppfinning av trefasöverföring hade testkörts, något han aldrig fick uppleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.