Nytt råd ska lyfta ungdomsfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt ungdsområd är på gång i Kungsör, för att lyfta ungdomsfrågor i kommunen. Bakom rådet står tre ungdomar som fått i uppgift att bilda ett ungdomsråd, som en del av sitt sommarjobb.

– Det första vi kommer att ta tag i är att driva fram så att vi får ett ungdomshus, någonstans att vara och umgås på, säger Christoffer Smedberg, en av de tre ungdomar som är med och bildar ungdomsrådet i Kungsör.

Hög efterfrågan

I slutet av augusti ska ungdomsrådet ha sitt första möte och då startar rådet officiellt. Men förarbetet är redan igång. Under sommaren har nämligen tre ungdomar fått i uppgift att starta ett ungdomsråd, som en del av sitt sommarjobb, som de fått via kommunen.

– Kungsör är en kommun där man inte bor kvar utan ofta flyttar efter gymnasiet. Då är det ännu viktigare att det finns aktiviteter så att man vill stanna kvar, Sedan är detta något som politikerna har efterfrågat för att få kontakt med ungdomar, säger handledaren för projektet med ungdomsrådet, Lotta Larspers.

Brygga mellan ungdomar och politiker

Ungdomsrådets uppgift är att ta reda på vad ungdomar i Kungsör saknar eller vill förbättra och sedan föra en dialog med politikerna i kommunfullmäktige. Det kan handla om allt från att anordna aktiviteter till att öppna ett ungdomshus eller ett utegym.

– Jag tror att ungdomsrådet äntligen kan få fram alla våra viljor och visa att vi ungdomar är en del av samhället och att vi också vill vara med och bestämma, säger Christoffer Smedberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.