Mikael Lindgren, polis i Sala som även utbildar i det nya systemet ANPR. Foto: Daniel Gustafsson

Nytt vapen i arsenalen

Publicerad

Polisen har fått ett nytt vapen i sin arsenal i kampen mot trafiksyndarna – men det har väckt en del frågor.

ANPR, Automatic Numberplate Recognition, blir polisens nya ögon i trafiken. ANPR är ett kamerasystem som ska hjälpa polisen att lättare hitta fordon som behöver stoppas för en närmare kontroll.

– Systemet skannar av registreringsskyltar på fordon som man passerar med patrullbilen ute i trafiken. På bara några sekunder får man reda på om en mötande bil exempelvis är stulen eller är belagd med körförbud, berättar Mikael Lindgren på Salapolisen som är först ut i länet med att använda systemet.

Då registreringsskyltar kontinuerligt läses in av systemet har frågor kring integritet och registrering höjts.

Men Mikael Lindgren manar till ro.

– Registreringsskyltarna skannar vi in under den tid vi arbetar och vi kör dem mot vårt register. Men så fort arbetsdagen är avslutad försvinner det vi har läst in så att inget går att spåra. Informationen som vi läser in med det här systemet finns bara under den aktuella dagen i den aktuella patrullbilen så det handlar inte om någon form av registrering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.