Här flyger SVT över skogsbranden. Foto: Pablo Torres

Polis gjorde husrannsakan hos SOS

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm vägrade att ge polisen i Västmanland larmsamtalet om skogsbranden som rasade i de västmanländska skogarna i somras. Då gjorde polisen husrannsakan hos bolaget för att få ut ljudupptagningen, rapporterar vlt.se.

– Vi är skyldiga att lämna ut larmsamtal om det misstänkta brottet ger minst två års fängelse. Då ska en skriftlig begäran göras och därefter bedömer vi om larmsamtalet kan lämnas ut. Som underlag för våra bedömningar har vi fått vägledning av våra jurister, säger Anders Klarström, presschef hos SOS Alarm, till TT.

– Det är ingen godtycklighet i detta, vi har gjort så här sedan 1981. Vi lämnar ut ungefär 360 samtal per år till polisen efter begäran.

Skogsbranden i Västmanland

”Följer reglerna”

Orsaken är att bolaget ska skydda den personliga integriteten hos personer som ringer in och larmar.

– Det finns en särskild förordning från 1981 som reglerar det här. Det finns poliser och åklagare som har en annan uppfattning och tycker att vi ska vara mer frikostiga än så, men vi följer reglerna för att det ska vara tryggt för allmänheten, säger han.

Ordningen innebär att SOS Alarm gör en straffrättslig bedömning av vad det skulle kunna vara för brott och hur långt straff det skulle ge utifrån själva larmsamtalet. Hur bedömningen gått till i just detta aktuella fall kan Anders Klarström inte säga. Minimistraffet för exempelvis mordbrand är två år, medan allmänfarlig vårdslöshet ger ett lägre straff.

Hänt flera gånger

Eftersom SOS Alarm inte ville lämna ut samtalet så innebär det att brottsrubriceringen mordbrand inte varit aktuell i deras bedömning.

– Jag vet inte hur bedömningen gjordes i detalj. Men vi ska be våra jurister titta på det här igen, och vi är beredda att diskutera vidare med polisen, säger han.

Det har hänt flera gånger att polisen gjort husrannsakningar för att få ut samtalen.

– Vi har inga synpunkter på det. Både vi och polisen jobbar för allmänhetens bästa, säger Anders Klarström.

TT har sökt polisen i Västmanland för en kommentar om SOS alarms bedömningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet