Foto: SVT

Politiker i storbråk

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att gnissla i politiken i Skinnskatteberg. De båda blocken gnabbas om hur det gick till när vågmästarna Sverigedemokraterna fick sina två platser i utskotten.

– Någon typ av överenskommelse har det ju funnits här, säger Lars Andersson (S) tvärsäkert.

– Det är ju enbart för att svartmåla oss, kontrar Staffan Strid (M).

Utgångsläget är att inget block har egen majoritet, de rödgröna är lite större och har 15 mandat, jämfört med 14 för allianspartierna. Men Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet fick inte ordförandeposten och fick inte igenom sin budget, och valde då att gå i opposition. Nu regerar Alliansen i minoritet och Sverigedemokraterna har stöttat deras budget.

I förra veckan fördelades platserna i utskotten, och när Sverigedemokraterna fick två ersättarplatser gick socialdemokraten Lars Andersson i taket.

– Om man tittar på hur proportionaliteten gäller så har inte Sverigedemokraterna något eget mandat i utskotten av egen kraft, inte om man följer kommunallagen, påstår Lars Andersson och ser det som bevis för att Alliansen har köpslagit med Sverigedemokraterna för att få ta över styret.

– De vill inte följa normala spelregler, de vill stänga ute Sverigedemokraterna, svarar Staffan Strid, men vi tycker att de demokratiska rättigheterna ska de få ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.