Foto: SVT

Politisk vilde riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Surahammarspolitikern Per Jörgensen körde av vägen i december i fjol. I samband med det lämnade han ett blodprov som visade över en promille, vilket är gränsen för grovt rattfylleri. Ett brott som kan leda till upp till två års fängelse.

Men Per Jörgensen har själv inte fått någon information om åtalet ännu, utan fick reda på det genom VLT

– Fick höra det genom en journalist igår, men jag har inte fått något brev själv, så jag vet inget om det, säger Jörgensen till Västmanlandsnytt.

Har du kollat upp det?

– Nja, jag vet inte hur och jag har inte fått tag på någon

Har det hänt?

– Ja, det har hänt och det kan inte bortförklaras, det var i december i fjol, och ända förklaringen jag kan ge är att en kort tid innan händelsen hade jag skadat mina fingrar i en maskin. Sen var det tre tråkiga händelser på kort tid, tre dödsfall i släkt- och vänkretsen inom ett par veckor, så jag var långt nere då. Och så kom jag på att jag skulle på ett möte en dag och blev stressad och då glömde jag allt sunt förnuft.

Per Jörgensen som tidigare tillhörde Socialdemokraterna i Surahammar, hoppade av partiet och blev poltiskt vilde. Nu vill han starta ett nytt parti ”Norr om Surahammar” men inser att den här händelsen kan påverka han poltiska karriär

– Ja säkert, inte så att jag slutar eller så, men visst det kan säkert få en och annan att rösta på någon annan. Och det har jag ju bäddat för själv.

Kan det vara spiken i kistan för det nya partiet som du vill starta?

– Ja, så kan det vara, fullt möjligt, men vi har ju en hel del problem här norr om Surahamma som borde åtgärdas.

Har du funderat på vad det kan leda till i straff, grovt rattfylleri kan ge upp till två års fängelse?

– Nej, men jag har ju som tur är inget jobb att förlora i varje fall. Jag är ju pensionär.

Var det här en engångshändelse eller tänker du söka hjälp nu?

– Det var en engångshändelse och det kommer aldrig att hända igen. Jag har aldrig haft problem med polisen vare sig här eller i Danmark. Jag är besviken på att svenskt rättsystem kan fungera så här. Jag vill inte bortförklara det här, men vill ju få samma besked som media och helst innan så att jag kan förbereda mig på det, det vore rimligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.