Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ponny-SM i hoppning avgörs på Hamre ridklubb

Uppdaterad
Publicerad

Den unga svenska eliten inom ponnyhoppning samlas 13-16 november på Hamre Ridklubb när klubben står som värd för ponny SM i hoppning. Omkring 300 ryttare kommer att samlas för att göra upp om SM-titeln.

I samband med ponny SM avgörs även finalerna av Mountain Horse Ponny Cup. Under dessa dagar kommer klasser med upp till 130 cm höga hinder att avgöras och även den Svenska Mästaren i Stilhoppning kommer att utses.

Den senaste gången som ponny SM arrangerades av Hamre Ridklubb var 2006 och detta blir den tredje gången klubben arrangerar ponny SM.

– Det klart att det är lite status att ha SM och vi ska ju snart bygga en ny anläggning och vi ville därför gärna avsluta med ett SM också, säger Hamre ridklubbs ordförande Jan Thunberg.

När SVT Tvärsnytt hälsar på jobbas det frenetiskt med att färdigställa tävlingsarenan och bland annat smids också planerna för en festlig invigning.

– Så fort den första tävlingen är slut imorgon kväll åker alla hinder ut och så ska vi äta gulaschsoppa och få lite underhållning och det kommer säkert att skrattas gott här inne, säger Jan Thunberg.

Ponny eller häst?

En ponny är en mindre variant av en häst. I tävlingssammanhang får en häst som högst ha en mankhöjd på 148 centimeter för att räknas som en ponny. Ryttare får tävla med ponnyer upp till dess de fyller 18 år. Ponnyer är oftast lugnare och mer barnvänliga än större hästar.

En del hästar är under 148 centimeter men räknas ändå som hästar eftersom de har mer hästliknande drag. Exempel på det är islandshästen och det arabiska fullblodet. Dessa kallas istället miniatyrhästar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.