Foto: SVT

Premiärvisning om minnen från Jädersbruk

Uppdaterad
Publicerad

Jädersbruk kallades en gång Sveriges vapensmedja. Det var här Gustav Vasa bestämde att en smedja skulle byggas på 1500-talet ute på Jädersholme.

Smederna var verksamma ända fram till 1930-talet, då Arboga Mekaniska Verkstad byggdes inne i Arboga.

– När man ser Jädersbruk idag så har man svårt att tänka sig att här ute bodde kanske ett par hundra människor som arbetade på bruket.

Larz-Thure Ljungdahl, numer pensionerad SVT-medarbetare, har till filmen intervjuat sammanlagt 20 personer varav den äldsta är Charlotte Reuterswörd, i dag 92 år.

De medverkande har alla växt upp i området och de flesta har haft sin skolgång här. Här fanns förutom själva bruket även affär, såg, järnvägsstation, post och lantbruk med ett 80-tal kor. Allt detta är borta idag. Nu finns bara minnen kvar, minnen som vi får ta del av i filmen som nu visas för allmänheten söndagen den första mars på medborgarhuset i Arboga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.