Daniel Mendoza Foto: SVT

Prisad lyckospridare

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsaren Daniel Mendoza har utsetts till Årets Lyckofrämjare av organisationen Global Happiness Organization.

2010 startade han magasinet Good News Magazine med ambitionen att lyfta fram och uppmuntra människors positiva drivkrafter. Sedan dess har initiativet uppmärksammats på många håll, också i samband med olika utmärkelser.

– Jag gillar ju egentligen inte priser och sånt, det är inte jag, men just det här, det blev jag faktiskt lite stolt över, säger Daniel Mendoza.

Att utses till Årets Lyckofrämjare 2012 värdesätter upphovsmannen till Good News Magazine – för att det handlar om precis det magasinet står för.

– Om man på något sätt lyckats bidra till att göra människor glada, ge lite framtidstro och optimism så får man vara väldigt glad över det, säger han.

Positiva nyheter lyfts fram oftare

Magasinet är fortfarande något av en underdog som kämpar för att skapa tillräcklig finansiell styrka för framtiden men sedan Daniel besökte Tvärsnytts studio för ett och ett halvt år sedan har det hänt en hel del.

De har bland annat gjort en London- och en New York-lansering. Daniel Mendoza tycker sig också se att de positiva nyheterna börjat ta plats även i andra sammanhang.

– Det märks även hos organisationer, miljöorganisationer till exempel, att man börjar lyfta de positiva exemplen. Visa på det som gör nytta, säger han.

Det är just detta han brinner för, att lyfta fram det positiva och fokusera på lösningar.

– Det handlar inte om att vara naiv eller blunda för problemen, utan att ta sig tid att lyfta fram lösningar och de goda exemplen.

Positiva nyheter – en lyckligare värld?

Bakom priset Årets Lyckofrämjare står Global Happiness Organization (GHO), en internationell ideell organisation med bas i Sverige.

– Det finns en mängd forskning som visar på att positiva nyheter skapar en lyckligare värld. Daniel Mendoza är en pionjär inom området, men har på bara några år lyckats nå ut med tidningens positiva budskap till tusentals människor, säger Ludvig Lindström, ordförande i Global Happiness Organization.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.