Skriande läkarbrist – men inte på de privata vårdcentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Medan landstinget tvingas anlita dyra hyrläkare på primärvårdens tomma läkartjänster har den privata sidan inga problem med rekryteringen.

Samtidigt som landstinget Västmanland står utan ordinarie läkare på 40 procent av familjeläkartjänsterna har dess privata motsvarighet inga problem med rekryteringen. Trots att de privata vårdcentralerna står för 60 procent av primärvården i länet har man för tillfället inte mer än sju vakanta läkartjänster jämfört med landstingets 27.

Störst på den privata sidan är Praktikertjänst som med sina åtta vårdcentraler ensamma är lika stora som den offentliga sidan. Praktikertjänst har två läkartjänster där man för tillfället står utan ordinarie personal.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Utökat personalstyrkan

Alla andra tjänster är tillsatta och på Citypraktiken i Västerås har man precis utökat personalstyrkan med ytterligare ett par läkartjänster i samband med att verksamheten expanderar under våren.

– Vi har inga problem att fylla luckor varken på läkar- eller sköterskesidan. Är man en attraktiv arbetsgivare borde man kunna attrahera personal, säger Per Åhman, verksamhetschef på Citypraktiken.

Han menar att det för deras del handlar om ett väldigt medvetet arbete med organisationen. Ambitionen ända från början har varit att på olika sätt lyckas skapa en vårdcentral med engagerad personal där alla är lika viktiga och syns lika mycket.

Ledarskap nyckeln

Målkort, individuella utvecklingsplaner och gemensam utveckling av verksamhetsplanen är några instrument, men det Per Åhman vill lyfta fram som nyckeln i det hela är ledarskap och incitament.

– Jag tror också det är viktigt att man ser all personal, inte som tjänster utan som individer. Vad var och en behöver för att göra ett bra jobb och uppfylla målen.

Hos Praktikertjänst blir läkarna efter en tids anställning också delägare. Det betyder ett delat ansvar vad gäller frågor som rör utbildning, ekonomi, personal och datasystem. Delaktighet i beslut och korta beslutsvägar bidrar ytterligare till ett genomgående engagemang i verksamheten från läkarnas sida.

Län ingen stor faktor

Per Åhman tror inte att pengar i form av lön är någon stor faktor, däremot ingår det i ekvationen att Praktikertjänst läkare som egenföretagare själva kan välja hur stor del av den summa som går ut varje månad de vill ta ut i lön, avsätta för framtida pension eller kanske lägga på en tjänstebil.

För övrig personal finns också en årsbonus i form av en halv månadslön som betalas ut om uppsatta mål och projekt genomförts. För enligt Per Åhman finns det pengar att tjäna på att ha engagerad personal.

– Vi är nästan 40 anställda. Jag kan omöjligt se var vi kan bli effektivare, ge bättre kvalitet och vård till patienterna, men min personal kan det och är man engagerad så kommer man med de här små, små förbättringarna i verksamheten som hela tiden gör att det blir bättre, säger Per Åhman.

Verkar gå hem

Konceptet verkar också gå hem hos patienterna. De patienter som vill lista sig hos Citypraktiken har nu blivit så många att man tvingas nyanställa. I maj flyttar mödravården, barnavårdcentralen och sjukgymnastiken in på 700 kvadratmeter tvärs över gatan för att i de nuvarande lokalerna ge plats för den större läkarmottagningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet