Jens Christensen blev misshandlad av bekanta till en av grannarna. Foto: SVT

Rädda för grannarna – hyresvärden står maktlös

Uppdaterad
Publicerad

Många vet att det kan vara svårt att göra något åt högljudda grannar och stök i ett hyreshus. På Pettersberg är hyresgästerna på en adress arga och förtvivlade över problem som har pågått under flera år och resulterat i ett flertal polisanmälningar.

– Nu på sistone är det två polisanmälningar, en om rån och en om olaga hot om jag minns rätt, säger Rolf Söderberg, poliskommissarie i Västerås.

Problemen handlar enligt grannarna om att en hyresgäst får besök av väldigt många stökiga personer och trots att situationen har varit densamma under flera år har varken hyresvärd eller polisen lyckats göra något.

– Vi har försökt vräka den hyresgäst kring vilken problemen uppstår, men det har inte fungerat.

Varför inte?

– Hyresnämnden tycker inte att vi har tillräckliga bevis, verkar det som, trots grannars vittnesmål, men vi fortsätter att samla bevis för att lyckas, säger Peter Magnusson, vd för Kvarnvreten.

Dörrar med huggmärken

Peter Magnusson berättar att hyresnämnden en gång sa ja, men att hyresgästen överklagade och fick rätt.

– Hyresgästen är minst lika kompetent som vi i de här frågorna, det har blivit ett moment 22, säger Peter Magnusson.

Jens Christensen visar oss runt i huset, berättar om uppbrutna källarförråd och lådor med kanyler. Han pekar på en dörr som har tre stora huggmärken i sig.

– Det var någon som försökte komma in, men hade gått till fel person.

Blev själv misshandlad

På ett annat ställe har hyresvärden satt upp en ståldörr. Jens Christensen berättar att han själv har ringt polisen vid ett flertal tillfällen.

– En gång blev jag misshandlad efter att ha konfronterat en person om något, men den personen åkte i alla fall i fängelse åtta månader för det.

Om hyresvärden står handfallen – varför gör inte polisen något?

– Vi har haft en närvaro, men kommer att bli ännu mer synliga nu för att störa bort de personer som ställer till problem, men det är inte så enkelt som att bara sy in en person, vi måste också ha tillräckliga bevis, säger Rolf Söderberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.