Foto: TT

Räddningsinsatsen vid branden avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslutar räddningsledare Lars-Göran Uddholm räddningsinsatsen för skogsbranden i Västmanland. Brandområdet är dock fortfarande avspärrat för allmänheten.

–  Räddningsinsatsen har visat sig svår att avsluta eftersom det är så många som är berörda. Alla har dessutom inte samma förutsättningar att ta ansvar för sina marker. Det har därför dragit ut på tiden att överlämna ansvaret, konstaterar räddningsledare Lars-Göran Uddholm i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Västmanland.

Under räddningsarbetet vid den stora skogsbranden i Västmanland deltog tusentals brandmän, poliser, militärer och många frivilliga. Det som kvarstår att reda ut är den ekonomiska ersättningen till de inblandade.

I pressmeddelandet skriver länsstyrelsen att de under veckan som gått har haft flera möten med markägare i området för att tydliggöra vad det innebär att räddningsinsatsen avslutas. Skogsägarna har också fått utbildning i säkert skogsarbete i branddrabbad skog.

– Det återstår fortfarande en rad frågor att lösa för att livet någorlunda ska kunna återgå till det normala för de som är drabbade. Vår ambition är att underlätta och skynda på processen genom att samordna många olika aktörer, säger Åke Jacobsson, chef för krishanteringsorganisationen på Länsstyrelsen.

– Det har varit en unik insats både på grund av den stora omfattningen och att vi på länsstyrelsen tog över ansvaret för räddningsarbetet. För länsstyrelsen fortsätter nu samordningen av krishanteringen åtminstone fram till årsskiftet, säger landshövding Ingemar Skogö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.