Foto: TT

Rättelse angående brandrapportering

Uppdaterad
Publicerad

I vårt inslag om utredningen av sommarens skogsbrand i Västmanland som presenterades på tisdagen sa vi att SOS Alarm under en tid angav fel position för branden. Det stämmer, men att det i sin tur direkt gjorde att räddningsarbetet försenades, vilket man kunde få intrycket av från inslaget, stämmer enligt utredningen inte.

Det som hände var enligt rapporten att SOS Alarm gav rätt position för branden till utryckningsfordonen och det var den som utryckningsfordonen hela tiden följde mot branden. På grund av att de guidades av gps och den tekniken visade fel vägbeskrivning hamnade de dock på fel väg och fick vända om vilket kostade dyrbar tid.

SOS Alarm bytte enligt utredningen position för branden och orsakerna härtill är enligt utredningen inte helt klara. Bytet av positionen för branden uppfattades och noterades av inre befäl hos räddningstjänsten, men utryckningsfordonen hade hela tiden rätt koordinater för branden att följa. Det sammanfaller så att dit utryckningsfordonen åker, guidade av gps, är mycket nära den tillfälligt felaktiga positionen för branden.

Skogsbranden i Västmanland

I detta fall kan SOS Alarms tillfälliga felpositionering av branden enligt utredaren Anna Henningsson fördröjt räddningsinsatsen såtillvida att om inre befäl hela tiden haft korrekt position för branden så kunde denne sett tidigare att fordonen kört in på fel väg och bett dem vända om och åka till branden.

Det rapporten kritiserar är att det är riskabelt för räddningstjänster att endast låta sig guidas efter gps när man ska hitta till en brand, det behövs enligt utredningen ytterligare information till adressen eller platsen, till exempel att frågor ställs till larmpersonen hur man bäst tar sig till denne.

Läs mer om utredningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet