VSK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson. Foto: SVT

Risk för konkurs i VSK Fotboll

Uppdaterad
Publicerad

VSK Fotboll hotas av konkurs – då sågar den nya ordföranden sin egen organisation. ”Det vilar ett akut konkurshot över klubben just nu”, säger Bengt-Åke Nilsson till Tvärsnytt.

I tisdags höll fotbollsklubben VSK ett extrainsatt medlemsmöte. Vid sidan av att presentera klubbens nya ordförande, Bengt-Åke Nilsson, var det de mörka ekonomimolnen som stod i fokus.

– Vi har stora skulder som måste betalas, och det väldigt snart. Det vilar ett akut konkurshot över klubben just nu, säger Bengt-Åke Nilsson.

VSK fotboll kris

Sedan lång tid tillbaka har klubben brottats med ekonomin, så till den milda grad att fansen tidigare har fått gå in med pengar för att spelarna bland annat ska kunna få träningstider. Nu ser dock tiden ut att rinna iväg för klubben som har skulder på över 2,5 miljoner kronor – och fordringsägarna har tröttnat.

– Det svåraste vi har att jobba med just nu är att klara dem som ställer absoluta betalningskrav på sammanlagt 600.000 kronor inför årsskiftet.

Obetalda planhyror

Bland de absoluta krav som Bengt-Åke Nilsson nämner hittar man bland annat obetalda planhyror till Västerås kommun. Hyror som har stötts och blötts mellan parterna där VSK:s tidigare ordförande Peter Brandt har gått ut och kritiserat kommunen för att ta ut för höga hyror.

Men nu har det alltså blivit dags att betala – och det kommer svida rejält.

– Nu har kommunen satt ned foten och kräver tillbaka sina pengar. Vi måste betala över 300.000 kronor på vår skuld innan årsskiftet, säger Bengt-Åke Nilsson.

Vad händer annars?

– Det kan jag inte svara på men får vi inte in pengar, och det fort, så finns kanske inte VSK Fotboll kvar efter årsskiftet.

Hur ska ni få in pengarna?

– Vi hoppas på att ett samarbete med VSK-familjens olika ungdomsprojekt kan ge mer sponsorpengar. Sponsorerna vill inte ha en skylt på arenan utan ser heller att man har en utåtriktad ungdomsverksamhet med förebyggande socialt arbete.

Getingbo av skulder

Bakgrunden till VSK:s getingbo av skulder kan spåras långt tillbaka i tiden enligt Bengt-Åke Nilsson.

– Inte sällan i idrottsvärlden budgeterar man lite väl optimistiskt och lever över sina tillgångar. Det har vi gjort i många år och då slutar det så här, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har inte en organisation som står i paritet med den sportsliga verksamheten, organisatoriskt så tillhör vi gärdesgårsserien. Där har vi brustit och nu behöver vi någon som kan dra in pengar och en stark organisation som kan styra upp det hela.

Systerklubben VSK Bandy gick för några år sedan igenom ett ekonomiskt stålbad – och kom ut på andra sidan starkare.

Nu har de grönvita börjat titta på hur man kan hjälpa varandra.

– Vi ska undersöka om det går att hjälpa till, men det finns inte något beslutat, säger VSK Bandys ordförande Gisela Stockhaus.

Måste bjuda till

För att mesta mästarna ska kunna tänka sig att hjälpa till – måste VSK Fotboll bjuda till.

– Vi har ställt ganska tuffa krav på dem. Det mesta handlar om ordning och reda. Vi tycker att de behöver en kompetent ekonomiansvarig i styrelsen som kan dra i handbromsen när det behövs. Sedan vill vi se en långsiktig plan där ekonomin är i fokus och de måste visa betalningsvilja mot kommunen. Vi vill även ha insyn i deras fortsatta styrelsearbete, säger Gisela Stockhaus.

Kommer ni att skjuta till pengar?

– De pengarna har vi inte. Det vi kan erbjuda är vår kunskap som vi skaffat genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VSK fotboll kris

Mer i ämnet