Flygplatsen i Västerås är en het fråga Foto: Svt

Du avgör framtiden för flygplatsen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomisk kris och resenärerna sviker. I dag gav Socialdemokraterna i Västerås besked vad dem tycker i flygplatsfrågan i Västerås, och partiet föreslår en folkomröstning.

För en tid sen kom en rapport som visar att Västerås kommun måste öka bidragen från 15 miljoner till 25 miljoner kronor per år för att säkra flygplatsen i Västerås. Men partierna är splittrade i frågan. Hittills är det endast Moderaterna som är för höjda kommunala bidrag.

På tisdagen höll Socialdemokraterna i Västerås en presskonferens, men det blev inget klart besked i frågan. Många har väntat på vad partiet tycker om flygplatsens vara eller icke vara, men istället föreslår man nu en folkomröstning under nästa år.

Val 2014 – Tvärsnytt

Vad anser Socialdemokraterna, ska Västerås Flygplats vara kvar?

Vi överlåter den frågan till västeråsarna och vi gör det som ett vallöfte. Våra fullmäktigeledamöter kommer att rösta som folket säger, säger Anders Teljebäck (S) kommunalråd i Västerås.

Ni kommer inte att bedriva någon kampanj i frågan?

Socialdemokratin kommer inte att bedriva någon kampanj, men socialdemokrater kommer att bedriva kampanj. Det kommer de att kunna göra om de antingen är för eller mot, säger Anders Teljebäck.

Är det här ett bevis för att ni är splittrade inom partiet?

Det är ett bevis för att vi tar demokratin på allvar, att vi kan överlåta frågor till medborgarna, att vi litar på västeråsarna, säger Anders Teljebäck.

Vad tycker du ska hända med flygplatsen i Västerås? Mejla synpunkter och förslag till tvarsnytt@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet