Så hanteras social oro

Uppdaterad
Publicerad

Kravaller och upplopp, enorma skogsbränder och översvämningar, att säga att det är orosmoln på samhällshimmeln är kanske en underdrift. Men hur hanterar man den sociala oron som följer i dess spår, det var huvudtemat när konferens hölls i Västerås på tisdagen.

– Syftet med den här konferensen är att lära av andras erfarenheter när det gäller sådana här orosmoment, och sedan bygga upp en bättre samverkan kring de här frågorna, berättar Per Wideberg, beredskapssamordnare på länsstyrelsen i Västmanland.

I dagarna två kommer representanter från kommuner, polisen och olika beredskapsaktörer att lära av varandras erfarenheter samt lyssna på föreläsare. Konferensen är en del i ett projekt som länsstyrelsen driver vilket handlar om sociala risker och social oro.

Vad är social oro?

– Det är alla de känslor  funderingar som människor har i olika typer av händelser man som medborgare drabbas av. Till exempel hur den stora skogsbranden drabbade fastighetsägare och skogsägare och den oro de känner inför framtiden. Det är något som vi måste kunna hantera tillsammans på ett bättre sätt.

En av dem som föreläste vid konferensen var den före detta rikspolischefen Björn Eriksson som pratade om huliganism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.