Foto: SVT

Så ska fler unga få jobb i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten är en viktig fråga i valrörelsen. Inte minst i Arboga där siffrorna är höga.

– Det här är något vi måste ta tag i, något vi måste få bukt med, säger kommunalrådet och socialdemokraten Agneta Bode.

– Det är skrämmande siffror, säger Anders Röhfors, moderaternas gruppledare i Arboga.

Kommunresan – Valet nära dig

Politikerna i Arboga är överens om att ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög. Idag ligger siffran på drygt 22 procent, en siffra som är högre än både rikssnittet, som ligger på 14,4 procent och snittet för Västmanland, som ligger på 17,9 procent, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

 Socialdemokraterna, som tillsammans med Vänsterpartiet, Omsorgspartiet och Centerpartiet, har majoritet i kommunen, menar att de dystra arbetslöshetssiffrorna för ungdomar beror på flera saker:

– Många industrier, med enklare sysselsättning, har försvunnit ifrån Arboga och de företag som finns här idag kräver hög utbildning, säger Agneta Bode (S).

Olika lösningar

För att minska ungdomsarbetslösheten i Arboga vill Socialdemokraterna satsa på bättre samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildning.

– Framför allt satsa på traineeprogram, praktikplatser och utbildningar, säger Angeta Bode (S).

Moderaterna däremot vill lägga allt fokus på att locka fler företag till Arboga:

– Jobba med företagsklimatet, bra attityd mot företagen, service mot företagen och på så sätt se till att företagen vill komma hit, säger Anders Röhfors (M).

Lokala utbildningar

Och från Centerpartiets sida vill man dels jobba med att få in fler företag, men också få Arbetsförmedlingen att lägga sina utbildningar i Arboga, så att den som är arbetslös inte behöver lägga ut pengar på att åka till utbildningsorten:

– Som det ser ut nu ligger många utbildningar i Köping. Den ersättning man får räcker knappt till busskortet, så det är klart att man kanske inte vill gå en utbildning då, säger centerpartisten Hans Ivarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet