Foto: SVT

Så ska unga höras mer i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår EU-projektet Vioces of youth som är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Holland och Belgien. Projektet går ut på att ledare och ungdomar från respektive land tillsammans ska hitta arbetsmetoder som ger ungdomar bättre inflytande bland politiker och beslutsfattare. Och i veckan besökte holländarna och belgarna Västerås.

– Syftet är att vi som arbetar med ungdomar ska hitta bra metoder för att kunna arbeta med ungdomar så att deras röster blir hörda, säger Ammi Karlsson Pye, projektledare i Sverige.

Totalt var det 16 ungdomar och ledare från Holland och Belgien som besökte Västerås i samband med projektet, som pågår till och med nästa sommar. Under projektets gång ska ungdomar och ledare från Västerås, Rotterdam och Leuven besöka varandra för att se hur man jobbar med ungdomar och deras inflytande i respektive stad.

Arbetsmetoder diskuteras

Förutom att besöka olika verksamheter diskuteras också olika arbetsmetoder samt likheter och skillnader länderna emellan. Tanken är sedan att ledarna ska sammanställa en slags manual över de bästa arbetsmetoderna för att göra ungdomars röster hörda bland politiker och beslutsfattare.

– Jag tycker att det är ett jättebra projekt. Vi kan lära av varandra och ta med det vi lärt oss hem och använda det där, säger Djair Lubsen, deltagare från Holland.

– Det är jätteviktigt att man ser det från ungdomarnas perspektiv också. Detta är vårt sätt att visa att vi vill och kan bli hörda, säger Nathalie Johansson, deltagare från Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.