Så här såg det ut vid en naturvårdsbränning i naturreservatet Lappland under förra året. Foto: Länsstyrelsen

Nu ska kunskapen om skogsbränder bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

I sommar ska Länsstyrelsen i Västmanland fortsätta med naturvårdsbränder i naturreservatet Lappland utanför Skinnskatteberg. Man gör det i samverkan med bland andra Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Efter sommarens stora skogsbrand kom kritik mot att Räddningstjänsten hade för liten erfarenhet och utbildning om just skogsbränder. Med samarbetet vill man nu kunna lära från Länsstyrelsen om hur skog brinner under torra förhållanden.

– Det betyder mycket för oss att räddningstjänsterna vill samverka. För oss är det positivt att de ser naturvårdsbränning som ett viktigt redskap vid naturvård, säger Mats Harrysson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Skogsbranden i Västmanland

– I den olycksutredning vi beställde av Nerikes brandkår var en del av kritiken att vi hade för liten erfarenhet och utbildning om skogsbränder när det är mycket torrt i naturen. Att samverka med Länsstyrelsen vid naturvårdsbränningar ger oss möjlighet till praktisk erfarenhet kring hur mark och skog brinner under dessa förhållanden, säger Göran Cederholm, räddningschef på Räddningstjänsten Sala-Heby

Femårigt EU-projekt

Länsstyrelsen planerar att genomföra en naturvårdsbränning i länet i år. Den är en del i ett femårigt EU-projekt, LIFE-Taiga, där 13 andra länsstyrelser medverkar.

Sammanlagt ska länsstyrelserna genomföra runt 90 naturvårdsbränningar under projektperioden.

– Vi har dessutom kommit överens om att fortsätta samverka med räddningstjänsterna under hela projekttiden, säger Niclas Bergius, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och projektledare för LIFE-Taiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet