Foto: TT

Så vill politiker förbättra vården

Uppdaterad
Publicerad

Högre löner och kompetensutveckling. Så vill landstingspolitikerna i Västmanland komma till rätta med sjuksköterskebristen.

Ifjol drog akutsjukhusen i Sverige ner på antalet vårdplatser med 900 stycken på grund av sjuksköterskebristen. På Västmanlands sjukhus i Västerås försvann 39 platser, och det gjorde att flera planerade operationer ställdes in och att köerna växte.

– Vi kan konstatera att vi har en jobbig situation i sjukhusvården och det är förstås inte bra när det påverkar operationer, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S).

#vårdkris

Antalet klagomål mot sjukhusen i Västmanland har även de ökat. Under 2014 tog man emot 720 klagomål, vilket är betydligt fler än åren dessförinnan.

Hur kvalitetssäker är vården?

– Generellt sett, jämfört med andra landsting, så har vi en patientsäker vård. Sedan kan vi alltid hamna i situationer där det blir olyckligt och misstag, och det kan jag som ansvarig politiker inte mer än beklaga, säger Kenneth Östberg (S).

Vad gör ni för att förbättra situationen?

– Vi gör en rad olika insatser. Dels handlar det om lönebildningsfrågan. Dels om andra personalpolitiska insatser, till exempel vår personals möjlighet till kompetensutveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårdkris

Mer i ämnet