Foto: SVT

Informationsträff för skogsbrandens offer

Uppdaterad
Publicerad

Ge samlad information på en och samma plats – det var målet med länsstyrelsens informationsträff för de som drabbats av den stora skogsbranden.

Idrottshallen i Västerfärnebo fylldes i går av människor som drabbats av sommarens stora skogsbrand. För trots att röken har försvunnit, och elden har falnat för länge sedan, finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra – och många frågor som behöver svar.

– De som drabbats har väldigt många frågor om bland annat praktiska saker och då är det bra om man kan samla berörda myndigheter och ge den information som behövs gemensamt, berättar länsstyrelsens Johan Ahlström som är funktionsansvarig när det gäller stöd till de som drabbats av skogsbranden.

På agendan stod bland annat vart man står någonstans i olycksförloppsutredningen, och vad som kommer att hända när länsstyrelsens krisorganisation läggs ned vid årsskiftet.

För Stabäcksbon Per Sevelin, som förlorade nästan allt till lågornas rov, var informationsträffen ett ypperligt tillfälle att be om råd.

– Vi förlorade ju byggnaderna där vi hade våra djur. Våra hästar är hos sin förra ägare för att vi inte har något stall längre, och just nu har vi problem med fåren då de förmodligen kommer att få lamm snart och vi har inte någonstans att göra av dem. Föds de ute nu så dör de, säger han.

För Per Sevelin gav informationsträffen mer än bara information. Efter att ha talat med representanter från lantbrukarnas riksförbund ser de väntade nystillskotten ut att kunna få en plats i värmen.

– Hon skulle hjälpa mig så det ser positivt ut, säger han lättat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.