Sjukvård het fråga under landstingsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Under Västerbottensnytts valdebatt beklagade Peter Olofsson (S) hur frågan om akutbilen i Åsele och akutvården i Dorotea skötts.

Den allra hetaste frågan under Västerbottensnytts landstingsdebatt blev som väntat vård i glesbygd.

Det var i sparpaketet Projekt balans som förslaget kom om förändringar inom akutvården i Dorotea och att ambulansen i Åsele skulle bytas mot en akutbil. Under processen i landstinget hoppade Vänsterpartiet av samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och för ett år sen genomfördes en folkomröstning om inlandsvården.

Val 2014 – Västerbotten

Under debatten beklagade landstingsrådet Peter Olofsson hur frågan hanterades.

– Processen var inte lyckad, det beklagar jag. Men jag hoppas nu att vi kan titta framåt istället för bakåt, sa Peter Olofsson (S), landstingsråd.

Landstingsrådet ger exempel på goda samverkanslösningar mellan landsting och kommun i Storuman och Malå.

Vill vara med och styra

Vänsterpartiet sträckte under debatten ut en hand för att få vara med och styra i landstinget igen.

– Jag tycker processen om Dorotea och Åsele var klantigt skött, det måste jag säga. Men jag tror också att vi kan ta nya tag runt inlandsvården och återvinna förtroendet hos inlandsborna. Jag känner nog att jag förlåtit de styrande här, sa LiseLotte Olsson (V), förstanamn på listan.

Alliansen var däremot som väntat fortsatt kritisk mot besluten som rör Dorotea och Åsele.

– Det var ett svek mot inlandsborna, vi vill fortfarande att doroteaborna ska få tillbaka akutvårdsplatserna på sjukstugan och att ambulansen ska tillbaka till Åsele, sa Nicklas Sandström (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Västerbotten

Mer i ämnet