Foto: SVT

Sjukvård på distans

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommun blir först i landet med att införa så kallad eHemtjänst. Om två veckor väntas äldrenämnden klubba igenom att äldre och funktionshindrade kan få en del av sin hemtjänst utförd på distans med hjälp av ny teknik.

– Det är nånting som kommer göra friheten större för våra äldre och funktionshindrade, när man kan ersätta vissa besök från hemtjänsten med bildtelefon. kamera eller en robot, säger Carin Lidman (S) ordförande i Äldrenämnden Västerås kommun.

– Det är helt upp till vad brukaren själv vill, det är inget som kommer tvingas på någon, säger Carin Lidman.

Hur viktigt är det att det sker frivilligt?

– Det är jätteviktigt, det här är något som man själv vill ha, vill man ha sina besök från hemtjänsten som vanligt så ska man få det, men är det så att man har många besök både på dagen och natten så kan det kännas skönt att få någon av dem utbytta mot tex ett besök via bildtelefon eller en tillsyn via kamera, säger Carin Lidman.

Brukaren själv bestämmer när samtalen ska ske och inget spelas in. Det som väntar nu är en upphandling av den teknik som behövs och en omfattande utbildningsinsats. Minst ett år får man räkna med innan det är igång på allvar. Och man betonar att det inte handlar om någon besparingsåtgärd.

– Vi gör det här främst för att öka friheten för våra äldre och funktionshindrade, det handlar också om integretet; att man kanske vill klara sig mer själv, säger Carin Lidman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.