Släckningsarbetet försenades på grund av GPS-fel

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen försenades en timme på grund av brandkårens GPS visade fel väg och det gjorde att branden sprida sig rejält.

När larmet för den stora skogsbranden kom in till brandkåren i Västerås rapporterades den vara omkring 30 gånger 30 meter stor. Brandkårens GPS visade att det skulle ta omkring 25 minuter till området, men tekniken visade fel och det tog upp emot en timme innan dom upptäckte brandområdet som då hade hunnit bli 500 meter gånger 1 kilometer

– Vi blev nervisade fel väg av våra GPS:er så det tog längre tid än vi trodde. Konsekvenserna är ju att branden hinner sprida sig längre. Vi vet ju inte hur stor branden var 25 minuter efter larmet, men vi hade kunnat göra skillnad om vi kom fram tidigare, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Skogsbranden i Västmanland

Har ni tidigare haft problem med tekniken?

– Nej, inte på det här sättet men det är inte helt onaturligt att GPS:en visar fel, eftersom det här var mitt ute i skogen. Det är givetvis väldigt olyckligt, men vi ska självklart titta på hur vi kan göra i framtiden med andra kartsystem.

Fredrik Eriksson menar på att det inte bara varit tekniken som ställt till det för brandstyrkorna under räddningsarbetet, utan också problemet med de små vägarna kring brandområdet.

– Det har påverkat släckningsarbetet väldigt mycket. Det har tagit lång tid att flytta styrkorna och det hinner hända mycket innan man hinner på en ny släckningseffekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet