Strålsäkerhetsmyndigheten kritiserar Westinghouse

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten har upptäckt brister i strålskyddet hos kärnbränsleföretaget Westinghouse i Västerås. Spår av radioaktivitet har spridits inom och utanför företagets område.

Personal hade demonterat en pump utan att veta om att den var kontaminerad, vilket i sin tur ledde till att spår av radioaktivitet spreds inom och utanför företagets område.

T-shirtar och handdukar som lämnat fabriken har haft för höga radioaktiva halter och ett bränslerör som skickades till USA innehöll otillåtna spår av radioaktivitet.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten handlar det om väldigt låga stråldoser men varje gång de rutiner som brukar fungera brister måste det tas på allvar. Westinghouse måste senast i början av januari redovisa vad som görs för att åtgärda bristerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.