Foto: SVT

Superarena för ridsport planeras i Strömsholm

Uppdaterad
Publicerad

En ny utomhusarena för ridsporten planeras i Strömsholm. Mångmiljonprojektet är i sin linda, men en förstudie beställda av företagare i området och länsstyrelsen pekar ut sju möjliga platser för arenan.

Det är inte lätt att placera en stor byggnad i området, här finns naturreservat, byggnadsminnen och fornminnen. Dessutom finns det, som kommunalråd i Hallstahammar Catarina Pettersson (S) uttrycker det, ”utmaningar” när det gäller att få till fungerande infrastruktur och service till publiken i den här miljön.

Just nu anses Stallplanen som den lämpligaste platsen. Ett arenabygge där skulle i sådana fall kompletteras med förbättringar på tävlingsbanan vid slottet.

– Vi satsar ju på fortsatt utveckling både när det gäller utbildning och idrott, säger Ridskolans vd Jan Andersson, och då är det här ju en alldeles utmärkt plats med infrastruktur som finns runt ridskolan.

Väderberoende

Och visst skulle det vara välkommet med en åretom-arena, Strömsholm har redan stora tävlingar men är väldigt väderberoende. Det skulle också vara en stor fördel för undervisningen och arbetet med hästarna.

När SVT Nyheter besöker ridskolan är det kladdig snöyra så man knappt ser tvärs över stallplanen men Jan Andersson tar ganska lätt på problemen med väder.

– För ryttarna är det inget problem, och för hästarna. Det är för oss i publiken det är lite värre.

My Almqvist som är på väg ut för ett pass på hästen håller inte riktigt med.

– Det är väl ingen som tycker om att jobba när man är blöt och kall!

Kommunen får bidra

Drivande i projektet är Ridskolan Strömsholm och företaget Stutab som ägs av Hallstahammars kommun och hästnäringen tillsammans. Stutab förvaltar fastigheter i Strömsholm. En annan intressent är Statens fastighetsverk som äger fastigheter i området.

Enligt Catarina Pettersson vill kommunen inte äga någon fastighet i området, men hon tror att Hallstahammars kommun behöver bidra till projektet.

Jan Andersson förväntar sig inte medfinansiering med anser också att projektet måste drivas gemensamt.

– Naturligtvis är det ytterst bolaget Ridskolan som kommer att dra nytta av det som ska vara grunden.

Kommunen och Statens fastigheter är också inblandade i projektet, hoppas du på pengar från dem?

– Nej, inte direkt, men det måste vara en stark samverkan för att det här ska fungera.

Och så klart finns förhoppningar på vad en arena kan föra med sig för de aktiva här.

– Vi håller på att höja standarden på tävlingar över lag i Sverige, menar My Almqvist. Det är bra att få in en arena av den typen här uppe. Nu är det bra tävlingar längre ner i landet, men nu kan vi få mer dragkraft här uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.