Surahammar: Näst fattigast

Uppdaterad
Publicerad

Surahammar är Sveriges näst fattigaste kommun. Detta enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Vi har åkt till kommunen och pratat med både politiker och folk på stan för att höra hur de ser på saken.

– Det är bedrövligt. För inte så länge sedan har Surahammar varit en rik kommun men de senaste åren har allt bara blivit sämre och sämre, säger ortsbon Kjell Pettersson.

I Surahammar har pengarna tagit slut. För länge sedan, som politikerna säger. Kommunen har ett kapital på drygt 4 600 kronor per invånare och är därmed den näst fattigaste kommunen i hela landet.

Val 2014 – Tvärsnytt

Laxå sämre ställt

– Kanske skulle vi behöva yngre politiker som får till en förändring, säger Tyra Mölse, som även hon bor i Surahammar.

Sveriges rikaste kommun är Stockholm med ett kapital på drygt 111 000 kronor per invånare. Det är bara Laxå, med ett kapital per invånare mindre än noll, som har det sämre ställt än Surahammar.

Enligt politikerna vi har pratat med är Surahammars största problem det minskande antalet invånare.

– De senaste åren har vi ju tappat väldigt många invånare. Man borde satsa på att bygga nya bostäder och därmed locka hit fler igen. Då skulle vi även få mer skattepengar, säger Dan Haglund (KD).

Tror inte på förändring

Precis som Dan Haglund tycker även Socialdemokraternas vice ordförande i kommunstyrelsen, Tobias Nordlander, att ekonomin påverkar hans politiska arbete.

– Vi måste se till att det viktigaste som skola och vård och omsorg fungerar med de medlen vi har. Men till satsningar utöver det saknas det pengar så klart, säger han.

Surahammarborna vi har pratat med tror inte att ekonomin kommer att förbättras i framtiden.

– Nej, det kommer säkert inte bli någon förändring. Det är ju för sent för allting här, säger Kjell Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet