Svår situation för Mälardalens rapsodlare

Uppdaterad
Publicerad

Mal, larver och loppor är bara några av problemen som drabbar rapsbönderna och det blir allt färre som vågar satsa på den viktiga grödan i Mälardalen.

Hos rapsodlare Lars Andersson i Salatrakten är pressarna igång, han har skördat sin raps och är nöjd med årets skörd. Men bara några kilometer bort har en annan bonde drabbats av en ny skadeinsekt, kålflugelarven, som fördärvat skörden. Och Lars Andersson är orolig för angrepp nästa år.

– Vi har inte haft några angrepp i år, men vad jag har hört så finns risken att den kan gå på det vi ska så här nu i höst.

Och det finns fler som vill ha del av kakan, rapsbaggar, jordloppor och kålmal. Det har lantbrukaren Robert Kihlin fått känna på.

– I fjol var det jätteilla. Vi hade jättemycket kålmal och kålmalslarver som åt upp vår raps.

Nytt förbud hotar

Förutom de kända riskerna med skadeinsekter har det dykt upp en annan besvärlig nyhet för rapsodlare, ett förbud mot betat utsäde.

Frön besprutas för att stå emot jordloppor, som är vanliga här i Mälardalen, men de ämnen som används misstänkts orsaka bidöd. Nu har EU beslutat om ett tre år långt stopp för betat utsäde för att se vilken effekt det har på bina.

Lönsamheten styr

Lars Andersson har kravodling, och använder varken betat frö eller besprutning, men han förstår att konventionella odlare tvekar om rapsen nu.

– De måste ha en rätt bra skörd för att få lönsamhet, de har ju andra förutsättningar än vad vi har. Det går inte att odla raps om man har sådana problem.

– Rapsodlingen har ju sjunkit drastiskt i Sverige, det är ett jättebekymmer, anser Robert Kihlin och påpekar att det är bra för både växtföljd, bin och för att kunna producera olja och margarin.

– Det är många arbetstillfällen som går till spillo om vi inte odlar raps i Sverige och det tycker jag är ett bekymmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.