Foto: TT

Systemet med gode män inte rättssäkert: ”Är stora brister”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen annonserade i förra veckan förbättringar av den lagstiftning som styr god man-systemet. Men många aktörer är överens om att det är långt ifrån tillräckligt. Personer som arbetat med systemet i många år säger att det inte längre går att lappa och laga.

– Nu är det så stora brister i aktuell lagstiftning att man måste se över den från grunden. Det gäller även överförmyndarens organisation som inte heller hängt med utvecklingen, säger Barbro Hovebro som är direktör för överförmyndarförvaltningen i Västerås.

Samhällsutvecklingen gör att det idag krävs väldigt mycket av den som ställer upp som god man. Samtidigt är uppdraget ideellt och sköts av lekmän mot en mindre ersättning. Det finns inte något centralt verk eller myndighet som kommer med riktlinjer eller tolkningsstöd vad gäller lagtexterna vilket innebär att varje kommun och varje överförmyndare får göra så gott de kan på egen hand.

godmanskandal

– Det är svårt att göra ett bra jobb som det ser ut och ska man se till att det ska vara lika behandling och en bra rättssäkerhet, då måste man ändra på systemet, säger Barbro Hovebro. 

I bland annat Norge och Finland har man valt att professionalisera funktionen istället. Något Barbro Hovebro också tror skulle vara en önskvärd väg att gå.

– Man ska inte förringa att det finns många gode män som gör ett bra jobb men i dagens samhälle är det inte riktigt försvarbart att man har lekmän som ska ta hand om de mest utsatta personer – ekonomin, vilken vård... Det borde vara professionella personer, alltså anställda så det sköts på ett bra sätt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

godmanskandal

Mer i ämnet