Foto: Scanpix

Tvärstopp för tandbleking för barn

Publicerad

Nya EU-regler stoppar tandblekning för barn – även om orsaken är olycksfall eller missfärgande mediciner.

Sedan i oktober förra året är det tvärstopp på tandklinikerna för att låta barn bleka tänder. Ett EU-direktiv tvingade Socialstyrelsen att sätta en 18-årsgräns och nyligen har man låtit meddela att det inte kan bli aktuellt med undantag för barn.

– Vi har varje år ett femtiotal barn i Sverige med grova tandskador som inte kan behandlas på annat sätt än genom blekning, säger Gunilla Klingberg ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Det definitiva stoppet innebär ett dilemma på många tandkliniker runt om i Sverige. I ett brev till Socialstyrelsen berättar Pia Abrahamsson, tandhygienist i Västerås, om en 12-årig flicka som plötsligt fick sin planerade behandling avbruten på grund av beslutet.

”Vi hade lovat bleka hennes framtand som är väldigt missfärgad. Avtryck till blekskena är redan gjord. Hon lider psykiskt av denna missfärgade tand och blir retad i skolan”, skrev hon.

– Vi får tyvärr förklara att vi inte kan göra så mycket och det blir jobbigt för henne. Tidigare hade vi cirka ett barn varannan månad som fick tandblekning, säger hon till TT.

Orsakerna till missfärgningar hos barn kan vara allt från badolyckor, mediciner, genetiska skador eller – vilket är vanligare hos barn från afrikanska länder – förhöjd fluorhalt i vattnet.

– Det är bra att man reglerat tandblekningen, men i vissa fall handlar det om fula och allvarliga skador. Det är inte osannolikt att man kommer trotsa beslutet och bleka dessa barnens tänder ändå, säger Klingberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.